MANUAL DE L'USUARI DE LES APLICACIONS SUPERBRAIN
MOLT IMPORTANT: NO HAS DE UTILITZAR L’APLICACIÓ MENTRE ESTIGUIS REALITZANT QUALSEVOL ACTIVITAT JA QUE DURANT EL SEU ÚS POTS ADORMIR-TE. S’HA D’UTILITZAR ASSEGUT CÒMODAMENT O ESTIRAT AL LLIT. ATÈS QUE DURANT L’ÚS POTS QUEDAR-TE ADORMIT, RECORDE POSAR-TE ALGUN AVÍS PER DESPERTAR-TE SI HAS DE FER ALGUNA COSA DESPRÉS D’USAR-LA. PER AQUEST FI A LA PÀGINA DE PROGRAMES, A CADASCUN D’ELLS TROBARÀ EL TEMPS DE DURADA APROXIMAT.
CONTINGUT:
- CONCEPTE DE PROGRAMA
- CONCEPTES DE MODE D’ESTIMULACIÓ
- PROGRAMACIÓ PER BLOCS
- FONAMENT DEL SISTEMA: L’EFECTE F.F.R.
- FORMA D’US
- APLICACIÓ DELS PROGRAMES
- CLASSIFICACIÓ DELS PROGRAMES SEGONS ELS SEUS EFECTES
- TIPUS D’ONES USATS ALS PROGRAMES I ESTATS QUE INDUIXEN
NOTA IMPORTANT D’OBLIGADA LECTURA
Està comprovat que aquest tipus de programes estimuladors no creen cap dependència. Es recomana utilitzar el programa escollit dues vegades al dia, una al matí i una altra a la tarda o nit, així com per obtenir un màxim d’eficàcia cal tenir la precaució de fer les sessions a les mateixes hores del dia almenys durant una setmana . Si no disposes del temps per fer dues sessions al dia, fent-ne una també funciona, però es trigarà més temps a obtenir resultats.
Aquests programes no han de ser usats per persones amb ANTECEDENTS EPILÈPTICS. La utilització per part d’aquestes persones podria generar una crisi epilèptica. Si passés, no hi ha cap perill, davant dels primers símptomes el supervisor de la sessió haurà de retirar-li els auriculars o aturar el programa.
Així mateix, tampoc no es recomana la seva utilització a persones, que pateixin patologies cardíaques o que sospitin estar embarassades. Es recomana que durant els primers minuts de la primera sessió s’estigui acompanyat d’alguna persona que supervisi la sessió.
1 – CONCEPTE DE PROGRAMA
Un programa és el resultat de combinar una sèrie de freqüències durant un espai de temps determinat. Segons l’estructura i el valor de les freqüències i el temps durant les quals són emeses es produiran efectes diferents.
El sistema SUPERBRAIN està integrat per 48 programes repartits en 4 aplicacions. Cadascun ha estat dissenyat amb una estructura específica per obtenir uns resultats concrets. Per tal de comprendre millor com funciona el sistema, recorrerem a una representació gràfica.
Tenint en compte que el nostre sintetitzador emet freqüències entre 1 Hz i 25 Hz els esquemes bàsics per a un programa de 30 minuts podrien ser els següents (en alguns programes, sensiblement més curts, se segueix el mateix esquema, però en menor temps ja que s’han observat millors resultats d’aquesta manera a la major part dels usuaris):
- Programa de relaxació lleugera. El sintetitzador comença a emetre a una freqüència d’activitat normal alta. Progressivament la freqüència va baixant fins a portar-nos fins a ones Alpha, (12 Hz), que es correspon amb un estat de relaxació lleugera. Al final del programa la freqüència torna a pujar per tornar-nos a reintegrar al nostre grau d’activitat normal.
- Programa de relaxació profunda. La freqüència objectiu és de 8 Hz (ones Alpha baixes), que es corresponen amb un estat de relaxació més profund.
- Programa d´insomni. El programa comença emetent ones pròpies de l’estat de vigília. La freqüència va baixant fins a portar-nos a les ones Delta (ones del son profund). Naturalment com l’objectiu del programa és agafar el son, al final no es produeix la pujada de freqüència dels supòsits anteriors.
- Programa de concentració. En aquest cas, l’objectiu és radicalment diferent. Es tracta de “pujar” la nostra activitat cerebral, fins a aconseguir un grau òptim de funcionament (concentració). Aquest programa estaria indicat en el cas de trobar-nos en un estat de “atonia” mental.
Dins de la gamma de programes hi ha alguns casos, com per exemple la relaxació, en què s’ofereixen diversos programes diferents, això és degut a que cadascun té petites diferències estructurals que permeten, a més d’obtenir diferents profunditats, una millor adaptació a cada usuari, ja que cada persona pot percebre diferents efectes usant un mateix programa.
2 – CONCEPTES DE MODE D’ESTIMULACIÓ
L’oscil·lador multifuncional emet els senyals acústics seguint quatre codis diferents. A cadascun d’ells l’anomenarem “mode d’estimulació”.
Aquests modes d’estimulació es van combinant al llarg del programa amb estructures complexes i molt estudiades, amb la finalitat d’incrementar o disminuir la intensitat d’estimulació en determinats llocs del còrtex cerebral; així s’optimitzen els efectes del programa.
3 – PROGRAMACIÓ PER BLOCS
Entre les quatre aplicacions SUPERBRAIN amb 48 d’aquestes seqüències freqüència-temps-mode d’estimulació que hem anomenat programes, podem distingir diversos blocs de programes, entre ells:
- Relaxació
- Aprenentatge
- Psicocibernètica
- Creativitat
- Comprensió del somni
- Meditació
- Pensament holístic i Claredat mental
- Programes Escàner
- Programes fixos
4 – FONAMENT DEL SISTEMA: L’EFECTE F.F.R.
Robert Monroe, una de les persones més destacades al sector de so amb eficiència neurològica, va idear el MÈTODE HEMISINC: (Sincronització dels hemisferis cerebrals mitjançant sons). Igual que una copa de vidre ressona quan s’emet un to pur, el cervell ressona quan rep certes freqüències d’ones, sincronitzant-se amb aquestes, efecte que es coneix com a FFR Frecuency Following Response (resposta de seguiment a una freqüència).
És senzill, mitjançant auriculars estereofònics s’envien separadament senyals sonores a cada oïda, per exemple 2 senyals de 300 i 304 Hz., en una oïda s’escoltarà només el senyal de 300 Hz i amb l’altra només la de 304, però atès que els sons es combinen dins del cervell, aquest escoltarà una tercera senyal de 4 Hz, que és la diferència entre els dos impulsos sonors.
Aquest tercer senyal no és un so audible, sinó un senyal elèctric que només pot ser creat pels hemisferis cerebrals actuant a l’uníson, i pot passar inadvertit, produint com a resultat, que els dos hemisferis es focalitzin simultàniament en el mateix estat de consciència, augmentant així el poder cerebral.
5 – FORMA D’US
Utilitzar amb auriculars, ja sigui asseient-se en una butaca o tombant-se al llit. És important fer-ho en un lloc tranquil, sense sorolls i, si pot ser, amb una il·luminació suau.
Un cop activat el so, durant uns segons (depenent del programa fins a uns 60), no se sentirà res, però la imatge pot variar de velocitat o fins i tot aturar-se. Quan es comenci a sentir el so i la imatge es mogui de manera uniforme continuar observant la imatge hipnòtica, fins que la pantalla s’apagui. A partir d’aquest moment cal escoltar-lo amb els ulls tancats.
Si es vol canviar de programa sense haver acabat el que s’està escoltant només cal tornar al menú i triar el que es decideixi.
OBSERVACIONS: Els efectes d’aquesta aplicació amb imatges hipnòtiques i so tenen en darrera instància un component subjectiu. Cadascú presenta peculiaritats i l’experiència pot variar considerablement de l’un a l’altre. Utilitza les indicacions de programació com a suggeriments però recorda que has de ser tú amb la pràctica i l’assaig qui determini els programes més eficaços per als teus objectius.
6 – APLICACIÓ DELS PROGRAMES
- Ús personal per obtenir estats de relaxació i per potenciar objectius concrets.
- Complement per a tractaments mèdics, psiquiàtrics, psicològics i pedagògics.
- Per potenciar aptituds a l’esport, mitjançant una correcta sincronització mental.
- Per potenciar diverses capacitats mentals en funció del programa escollit.
7 – CLASIFICACIÓ DELS PROGRAMES SEGONS ELS SEUS EFECTES.
RELAXANTS:
- Bloc relaxació
- Bloc aprenentatge
- Bloc psicocibernètica
- Bloc comprensió dels somnis
- Bloc meditació
- Bloc scanner
- Bloc programes fixos
ESTIMULANTS:
- Bloc aprenentatge
- Bloc pensament holístic
- Bloc scanner
AMBIVALENTS:
- Bloc aprenentatge
- Bloc psicocibernètica
- Bloc creativitat
- Bloc comprensió dels somnis
- Bloc meditació
- Bloc pensament holístic
8 – TIPUS D’ONES USATS EN ELS PROGRAMES I ESTATS QUE INDUIXEN
- ONES ALPHA DE 8 HZ A 13 HZ
ESTAT HABITUAL: Relaxació i repòs, a la freqüència més baixa 8 Hz és on s’inicia la fase de son (somni).
SENTIMENT HABITUAL: Integració total entre el cos i la ment. El subconscient comença a aflorar. - ONES BETA DE 14 HZ A 30 HZ
ESTAT HABITUAL: Aquest tipus d’ones es registren quan la persona es desperta en un estat d’activitat normal.
En freqüències superiors a 30 Hz l’individu passa a un estat d’estrès on la coordinació de les idees i l’activitat física normal es veuen seriosament alterades.
SENTIMENT HABITUAL: Per estar tots els sentits bolcats cap a l’exterior, la inquietud, els temors i l’estrès poden acompanyar aquest estat. - ONES DELTA D’1 HZ A 3 HZ
ESTAT HABITUAL: Sorgeix principalment en el son profund, en molt rares ocasions es pot experimentar estant despert si no és amb un entrenament molt dur o amb un sincronitzador d’hemisferis com les aplicacions Superbrain.
ESTAT PSÍQUIC: Correspon a dormir sense son, al trànsit, hipnosi profunda. Les ones Delta són molt importants en els processos curatius i d’enfortiment del sistema immunitari. - ONES THETA DE 4 HZ A 7 HZ
ESTAT HABITUAL: Durant el somni o en la meditació profunda, entrenament autogen, ioga (sempre que actuen les formacions del subconscient).
ESTAT PSÍQUIC: Memòria plàstica, capacitat d’aprenentatge, fantasia, imaginació, inspiració creativa.
Per veure els blocs de programes, consulta la pàgina de programe.